Domáci vlašský šalát s nekysnutými buchtičkami

27. december 2018

Pripravte na svoju silvestrovskú párty tento pravý vlašský šalát s domácou majonézou a priatelia vás korunujú za bohyňu kuchyne. Ak k nemu pridáte aj chrumkavé nekysnuté žemličky, na tento gurmánsky zážitok sa bude vo vašej pratii ešte dlho spomínať.

Domáci vlašský šalát

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Potrebujeme:
430 g zemiakov
300 g pražskej šunky od kosti
100 g sterilizovaných uhoriek
25 g sterilizovaného hrášku bez nálevu
40 g koreňového zeleru
40 g mrkvy
25 g plnotučnej horčice
0,75 g mletého čierneho korenia
7 g worchesterovej omáčky

Na 300 g domácej majonézy:
250 ml mlieka
4 vaječné žĺtky
1 lyžica škrobovej múčky
soľ

Postup:

1. Pripravíme si majonézu. 250 ml mlieka rozmiešame v hrnčeku so štyrmi žĺtkami, 1 lyžicou škrobovej múčky a soľou.

2. Dobre vyšľaháme, postavíme do horúceho vodného kúpeľa a vyšľaháme hustý krém. 

3. Uvaríme si zemiaky v šupke, ošúpeme a necháme ich vychladnúť.

4. Vychladnuté zemiaky nakrájame na rovnaké rezance alebo kocky, pridáme rovnako tvarované uhorky.

5. Uvaríme mrkvu a zeler a vychladnuté nakrájame. Pridáme pražskú šunku nakrájanú na rezance, hrášok bez nálevu, všetko spojíme s majonézou, ktorú sme zmiešali s horčicou a octom.

6. Plníme ním domáce žemličky.

7. Šalát osolíme, osladíme, okoreníme a zľahka premiešame. Z párty stola zmizne ako zázrakom vždy prvý.


Nekysnuté buchtičky

Potrebujeme na 15 kúskov

(urobte radšej z dvojitej dávky, na silvestrovskej párty tento počet nikdy nestačí):

250 g plnotučného hladkého tvarohu
110 ml mileka
1 vajce + ďalšie na potretie
1 lyžička soli
100 ml olivového oleja
550 g hladkej špaldovej múky
1 balenie bezfosfátového prášku do pečiva
Chia semienka alebo semienka černušky siatej (tie milujem, objavila som ich v Egypte a volajú ich čierna rasca)

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C.

2. Tvaroh rozšľaháme s mliekom, vajcom, soľou a olivovým olejom. Pridáme múku s práškom do pečiva a vypracujeme hladké cesto.

3. Rozdelíme ho na 10 – 15 dielov, podľa toho, aké veľké žemličky si želáte. Moja skúsenosť je, že čím sú menšie, tým sú chutnejšie.

4. Každý diel rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 centimetra, rozdelíme ho na tri až štyri pramene a upletieme žemličky. Konce vždy zastrčíme nadol.

5. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom , posypeme chia semienkami alebo čiernou rascou a pečieme 15 – 20 minút.

Vyskúšajte moje ďalšie TOP slané silvestrovské párty recepty: