Žihľava nás na jar postaví na nohy a ak sa vyberieme do jarnej prírody s rukavicami a s nožničkami, ušetríme eurá za vitamíny. Vlastnoručne natrhaná žihľava pomáha naštartovať imunitu, rozpumpovať metabolizmus a do kuchyne prinesie kúsok pravej jarnej zelene.
Precízny vedecký rozbor nám ukáže, že žihľava obsahuje veľa chlorofylu a trieslovín, glukokiníny vyvolávajúce pokles cukru v krvi a mnoho minerálnych látok, najmä vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo… Zbierajte teda vášnivo prvé jarné zelené výhonky žihľavy, ktorá nám dodá jarnú energiu a podľa tradičnej čínskej medicíny dokonalo detoxikuje zimnými labužníckymi radovánkami zaťaženú pečeň.
Sparenú a odkavpkanú žihľavu môžeme použiť na jarné detoxikačné pitné kúry.
Kedy je žihľava najúčinnejšia
V prírode zbierame svieže zelené rastlinky, na veľkonočnú plnku ich nebudeme potrebovať veľa, no ak by ste sa rozhodli pripraviť si žihľavovú polievku alebo špenát, zoberme si so sebou radšej veľkú misu alebo skôr vedierko, pretože po sparení sa rastlina poriadne scvrkne. Až po sparení sa z pŕhľavy stane bylina, ktorú dokážeme s pôžitkom zjesť. Sparenú a odkavpkanú žihľavu môžeme použiť na jarné detoxikačné pitné kúry, teda na čaj. Je to vynikajúci nápoj v období pôstu, kedy sa snažíme obmedziť mäso a jesť len ľahké jedlá. Žihľava nám počas detoxikácie pomáha odvodňujúcimi účinkami, vďaka jej účinkom si poradíme aj s opuchmi, ktorými trpíme napríklad pred menštruáciou.
Ako na očistný čaj
Na očistnú kúru babky bylinkárky odporúčajú piť žihľavový čaj dvakrát denne počas dvoch týždňov. Výluh z čerstvej žihľavy je omnoho chutnejší ako zo sušenej byliny z lekárne, ktorý hocikto nedokáže vypiť bez osladenia medom. Stačí, keď si po jarnej prechádzke z vreciek povyberáme mladé rastlinky žihľavy, umyjeme ich, asi zo tri zalejeme vriacou vodou, necháme 5 – 7 minút lúhovať a užijeme si tento skvostný osviežujúci nápoj prinášajúci zdravie.
Žihľava pre gurmánky
A ak milujete prípravu veľkonočných dobrôt tak, ako ja, upečte si z čerstvo nazbieranej žihľavy túto veľkonočnú plnku. Je vynikajúca.