Veľkonočné pečenie 2019

Sobota, 13. apríla 2019

Na Veľkú noc vypekáme a vyvárame dobroty, na ktoré počas roka nemáme čas. Preto sa na týchto pár dní pred týmito krásnymi sviatkami tak veľmi teším. Vypekajte a vyvárajte spolu so mnou, každý deň vám pridám jeden z mojich najobľúbenejších receptov.


Tieto obľúbené škoricové hniezda pripravujem klasicky z kysnutého cesta, ale podľahla som aj čaru kváskovania, preto prikladám aj kváskový variant.

Ingrediencie z kysnutého cesta

Potrebujeme asi na 14 kusov:

Príprava: 25 minút, kysnutie: 1 hodina + 20 minút, pečenie: 25 minút pri 200 ˚C, náročnosť: nízka

Na cesto:
400 g hladkej špaldovej múky
40 g hnedého cukru
¼ ČL drveného kardamómu
75 g masla
25 g čerstvého droždia
150 ml mlieka
štipka soli

Na plnku:
75 g masla
45 g hnedého cukru
2 ČL škorice
1 ČL vanilkovej pasty
¼ ČL drveného kardamómu

Postup:

1. Pripravíme si kvások. Mlieko zohrejeme na teplotu tela, pridáme lyžičku cukru a prstami doň rozdrobíme celé kvasnice, posypeme múkou. Odložíme na 10 minút na teplé miesto, aby nám vzišiel kvások.

2. Medzitým si metličkou rozmiešame zmäknuté maslo s cukrom a štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi primiešame kvások, postupne pridáme zvyšok múky a poriadne premiesime. Cesto je dobre vymiesené, keď sa oddeľuje od ruky aj od misky, v ktorej ho miesime.

3. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na hodinku vykysnúť.

4. Pripravíme si plnku. Maslo roztopíme na miernom ohni, odstavíme. Primiešame cukor, škoricu, vanilkovú pastu a kardamóm.

5. Vykysnuté cesto preložíme na dobre pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky asi 0,5 cm a 2/3 cesta potrieme plnkou. Tretinu cesta, kde nie je plnka, preložíme a spodnú tretinu ešte preložíme smerom hore, aby sme mali tri vrstvy na sebe.

6. Z cesta nakrájame pásiky hrubé asi 3 cm, každý koniec pásika točíme na inú stranu, vytvorí sa tak vrtuľka, ktorú potom stočíme do tvaru hniezda. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme hrubým cukrom.

7. Rúru vyhrejeme na 200 ˚C a pečieme asi 25 minút.

Ingrediencie z kvásku

Na rozkvas:
celý špaldový alebo ražný kvások
70 g hladkej špaldovej múky
70 ml vody

Na cesto:
150 g rozkvasu
400 g hladkej špaldovej múky
120 ml mlieka
60 g hnedého cukru
60 g roztopeného masla
1/4 lyžičky mletého kardamómu
1 vajíčko
štipka soli

Postup:

1. Všetky suroviny dobre vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť minimálne 2 hodiny na teplom mieste. Preložíme a necháme vykysnúť ešte ďalšie 2 - 3 hodiny.

Potom postupujeme podľa bodov 4, 5, 6, 7 z receptu ako pri klasickom kysnutom ceste.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk


Veľkonočný zajačik

Viete si predstaviť Veľkú noc bez piškótového zajačika alebo baránka? Ja teda nie a preto som pre vás pripravili môj overený recept.

Náročnosť: nízka

Príprava: 15 minút

Pečenie: 50 – 60 minút

Potrebujeme na 1 formu:

60 g zmäknutého masla + na vymastenie formy

Strúhanku na vysypanie formy

125 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

3 veľké vajcia

250 g hladkej múky

2 lyžičky prášku do pečiva

250 ml šľahačkovej smotany (33%)

100 g hrozienok sparených a potom namočených v rume či v portskom víne

Postup:

1.Rúru vyhrejeme na 175˚C, maslom vymastíme a strúhankou vysypeme formu.

2.V miske vyšľaháme zmäknuté maslo so všetkými cukrami a jedno po druhom zašľahávame vajcia. Do vyšľahanej hmoty po častiach preosejeme múku s práškom do pečiva. Pridáme smotanu, scedené hrozienka a premiešame.

3.Cesto vylejeme do formy, malo by siahať asi centimeter po jej okraj.

4.Pečieme v predhriatej rúre asi 50 minút dozlatista.Baránka vyberieme z rúry, zabalíme na chvíľu do vlhkej utierky a keď trochu vychladne, opatrne barančeka vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk


Veľkonočná šunka v aspiku

Táto pochúťka je špecialitou z oblasti Burgundska vo Francúzsku, je elegantným predjedlom pre návštevy, ale aj vynikajúcou pochúťkou na obed.


Náročnosť: nízka
Príprava: 30 minút
Varenie: 2,5 hodiny
Chladenie: 12 hodín


Potrebujeme:

2 malé cibule

5 stoniek petržlenovej vňate

4 stonky nasekanej petržlenovej vňate

10 guľôčok celého čierneho korenia

1,8 kila neúdeného bravčového kolena

3 mrkvy

2 stonky stonkového zeleru

2 bobkové listy

2 vetvičky čerstvého tymiánu

750 ml suchého vína

30 g želatíny

Morská soľ

450 g neúdenej varenej šunky

2 šalotky

1 strúčik cesnaku


Postup:

  1. Cibule ošúpeme a každú prerežeme na tri časti. Mrkvy ošúpeme a prerežeme na polovice. Stonkový zeler zbavíme vláskov a pozdĺžne rozkrojíme. Varenú údenú šunku nakrájame na kocky. Šalotky nakrájame nadrobno. Cesnak pretlačíme.
  2. Cibuľu, stonky petržlenu, čierne korenie, nožičky, mrkvu, zeler, bobkový list, tymián, víno zalejeme asi 4,5 l vody a privedieme do varu. Znížime na nízky oheň a varíme asi 2 a pol hodiny. Precedíme cez jemnú gázu do menšieho hrnca a redukujeme na dva litre.
  3. Oddelíme 350 ml vývaru, posypeme želatínou a necháme odpočinúť 10 minút bez miešania. Želatínovú zmes zmiešame so zostávajúcim vývarom a počkáme 8 – 12 minút, kým začne mierne hustnúť.
  4. Nasekanú petržlenovú vňať, na kocky nasekanú šunku, najmeno nakrájanú šalotku a pretlačený cesnak rozložíme vo forme – uzatvárateľnej potravinovej nádobe, zalejeme želatínou. Prikryjeme potravinovou fóliou, zatvoríme a dáme aspoň na dvanásť hodín do chladničky.
  5. Pred servírovaním vyberte z chladničky, preklopte na dosku, nakrájajte na plátky a podávame s Dijónskou horčicou, kyslými uhorkami a chlebom. V chladničke vydrží tri dni.
    Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

Syrové a makové paličky z lístkového cesta

Syrové a makové paličky

Príprava: 25 minút + čas na chladenie

Pečenie: 20 minút

Potrebujeme na asi 24 kúskov:

olivový olej na pokvapkanie, múka na posypanie, 500 g lístkového cesta, 125 g nastrúhaného syra čedar, 1 rozšľahané vajíčko, mak a sezamové semienka na posypanie

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme  na veľkosť asi 30 x 40 cm a posypeme dvoma tretinami nastrúhaného čedaru. Rozkrojíme na 4 časti. Každý štvorec rozrežeme na 6 dlhých pásikov. Potom pracujeme s každým pásikom zvlášť. 

2. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom či makom, potom skrútime a položíme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie. Hotové paličky necháme odpočívať na chladnom mieste asi 20 minút.

3. Zvyšným syrom a semienkami paličky posypeme.

4. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 – 20 minút dozlatista. Servírujeme horúce alebo izbovej teploty.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk


Bábovka s bielou čokoládou

Príprava: 40 minút

Pečenie: 45 minút

Potrebujeme na 1 bábovkovú formu:

300 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 220 g práškového cukru, 250 g bielej čokolády, 158 g masla, 310 ml mlieka, 3 vajcia, 1 lyžičku vanilkového extraktu, 160 g čokoládových cookies, 2 lyžice rozdrvených čokoládových cookies, maslo na vymazanie a strúhanku na vysypanie formy na pečenie

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Rozdelíme žĺtka a bielky. Do misky dáme žĺtka a cukor, šľaháme dopenista. Pridáme maslo, mlieko, vanilkový extrakt a roztopenú čokoládu. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, miešame, kým nevznikne vláčne a ľahké cesto. 

2. Formu na bábovku vymažeme maslom vysypeme strúhankou a nalejeme do nej polovicu cesta, naň nasypeme rozdrvené sušienky a dolejeme zvyšné cesto.

3. Pečieme asi 45 minút. Či je bábovka dostatočne upečená, skontrolujeme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme vybrať z rúry. 

4. Necháme asi 10 minút vychladnúť, potom vyklopíme a dozdobíme zvyšnými rozdrvenými sušienkami.

Recepty pripravila: Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková, Martin Štrbka, www.medovemotuzy.sk


Slimáčky z lístkového cesta s paprikovou plnkou


Náročnosť: nízka

Príprava: 25 minút + čas na chladenie

Pečenie: 20 minút

Potrebujeme na asi 20 kúskov:

100 g červenej papriky, múku na posypanie, 250 g chladeného lístkového cesta, 75 g kozieho syra izbovej teploty, 1 vetvička tymiánu, 1 rozšľahané vajíčko

Postup:

1. Červenú papriku umyjeme, necháme osušiť a rozmixujeme ju na pyré.

2. Dosku zľahka pomúčime, rozvinieme cesto veľké asi 25,5 x 25,5 cm. Cesto natrieme paprikovým pyré, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením, posypeme rozdrveným kozím syrom a lístkami tymiánu. 

3. Cesto zvinieme do pevnej rolády najtenšie, ako je možné. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať na chladnom mieste asi hodinu.

4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Rozšľaháme vajíčko a rolku nakrájame na slimáčiky široké asi 1 cm., uložíme na papier na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. 

5. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 – 20 minút dozlatista. Servírujeme teplé alebo izbovej teploty.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk


Bábovka a zázvorové zajačiky

Náročnosť: nízka
Príprava: 30 minút + 1 hodina chladenie
Pečenie: 40 minút + 12 minút

Potrebujeme na 1 bábovkovú formu:

125 g sušených brusníc, 110 g sušených hrozienok, 80 g čerstvých (alebo mrazených) ríbezlí, 150 g nakrájaných sušených fíg, 40 g mandľových vločiek, 125 ml brandy, 150 g masla, 135 g hnedého cukru, 2 vajíčka, 185 g hladkej múky, ¼ lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžičku perníkového korenia, 60 ml mlieka, práškový cukor na ozdobenie

Zázvorové zajačiky:

Potrebujeme: 125 masla, 90 g hnedého cukru, 250 golden sirupu (alebo medu), 375 g hladkej múky, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 2 lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžičku perníkového korenia

Postup:

Brusnice, hrozienka, ríbezle, figy, mandle a brandy dajme do kastróla na mierny oheň. Za stáleho miešania varíme asi 8 minút, dáme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Do misky dáme zmäknuté maslo a cukor a šľaháme asi 8 minút dokrémova. Postupne pridávame vajíčka a každé dôkladne zašľaháme.
Do druhej misky dáme ovocnú zmes, preosiatu múku zmiešanú so sódou a korením a dobre vymiešame. Pridáme vajíčkové cesto a mlieko, dobre premiešame.
Zmes nalejeme do bábovkovej formy. Pečieme asi 40 minút. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry, pokvapkáme brandy a necháme vychladnúť.

Upečieme si zázvorové zajačiky. Do misky vložíme maslo a cukor a šľaháme asi 8 minút dokrémova.
Pridáme golden sirup alebo med, preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, zázvorom, perníkovým korením a miešame, kým sa cesto nespojí. Cesto rozvaľkáme medzi dvoma plátmi papiera na pečenie asi na 4 mm plát. Na hodinu uložíme do chladničky.

Rúru predhrejeme na 160 °C. Cesto vyberieme z chladničky a vykrajujeme zajačiky vo veľkosti asi 10 cm. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 10 – 12 minút dozlatista. Dáme vychladnúť, bábovku ozdobíme práškovým cukrom a zajačikmi.

Bábovku a zázvorových zajačikov upiekla a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk


Slimáčiky z lístkového cesta s olivovou plnkou

Príprava: 25 minút + čas na chladenie
Pečenie: 20 minút

Potrebujeme na asi 20 kúskov:

100 g čiernych olív, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 2 paradajky nakrájané nadrobno, 4 plátky sušených paradajok naložených v oleji, 1 lyžičky pražených píniových orieškov, múku na posypanie, 250 g chladeného lístkového cesta, 1 vetvička tymiánu, 1 rozšľahané vajíčko

Postup:

1. Olivy a cesnak rozmixujeme, pridáme paradajky píniové oriešky, pridáme pár kvapiek olivového oleja.

2. Dosku zľahka pomúčime, rozvinieme cesto veľké asi 25,5 x 25,5 cm. Cesto natrieme olivovým pyré, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením, lístkami tymiánu. 

3.Cesto zvinieme do pevnej rolády najtenšie, ako je možné. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať na chladnom mieste asi hodinu.

4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Rozšľaháme vajíčko a rolku nakrájame na slimáčiky široké asi 1 cm., uložíme na papier na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 – 20 minút dozlatista. 

5. Servírujeme teplé alebo izbovej teploty.

Recepty pripravila a odfotila: Jana Štrbkková, www.medovemotuzy.sk