Keď stojí vzduch a hýbu sa len myšlienky… vtedy nevarím. Pretože je čas na pravé talianske gazpacho… Ak už máte domáce paradajky, nepoznám lepšiu letnú studenú polievku. Pripavte si ju spolu so mnou.
600 g paradajok, 2 šalotky, 2 papriky, 1 stredne veľkú šalátovú uhorku, 3 strúčiky nového cesnaku, 5 PL olivového oleja, 100 ml suchého červeného vína, 2 PL červeného vínneho octu, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie a med na dochutenie, bazalka a 4 plátky celozrnného chleba Bazalka je bylinka obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni a pre jej blahodarné účinky na zdravie ju mnohé národy uctievali ako posvätnú rastlinku. Dnes vieme, že táto bylina upokojuje nervový aj tráviaci systém. Zlepšuje chuť do jedla a má výrazne antimikrobiálne účinky. Vynikajúci prostriedok na zmiernenie plynatosti. V kuchyni ju používame najmä pri dochucovaní cestovín a pochúťok pripravených z paradajok. Vynikajúca je kombinácia tejto bylinky aj s mäsom či rybami, neodolateľne chutí aj v omáčkach a dresingoch.Na horúce dni: Studená polievka gazpacho
Vytlačiť recept
Ingrediencie
Postup
Tip Medových motúzov