fbpx
Domov Koláče a zákusky Výborná pochúťka: Mramorový koláč s jahodovým pyré

Výborná pochúťka: Mramorový koláč s jahodovým pyré

Autorka Jana Štrbková
mramorová torta so želatínou

Nadýchané piškótové cesto s kakaom a navrchu kopec jahôd. To je môj mramorový koláč s jahodovým pyré. Pripravujem ho nielen z čerstvých, ale aj z mrazených jahôd a vždy chutí úžasne. Najlepší je, keď trochu postojí a chute sa pekne prepoja. Vyskúšajte, je jednoduchý.

mramorová torta so želatínou

Výborná pochúťka: Mramorový koláč s jahodovým pyré

Vytlačiť recept
Porcie: 1 tortová forma Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 počet hlasov )

Ingrediencie

6 vajíčok, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 50 ml roztopeného masla, 50 ml rumu, 200 g polohrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, maslo na vymastenie a múka na vysypanie formy, 3 lyžice kakaa, 350 g jahôd (môžu byť aj mrazené), 2 balíčky červenej želatíny, 2 lyžice kryštálového cukru, mandľové lupienky na posypanie

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme spolu s oboma cukrami do nadýchanej, bielej peny. Po lyžiciach pridávame roztopené a vychladené maslo a rum.
  2. Preosiatu múku dôkladne zmiešame s práškom do pečiva a po lyžiciach primiešavame k vaječnej hmote.
  3. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  4. Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vlejeme 2/3 cesta. Do 1/3 cesta primiešame preosiate kakao. Vylejeme do tortovej formy.
  5. Pomocou vidličky alebo nožíka cesto v tvare vlniek premiešame a vytvoríme tak mramorový vzhľad.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 ˚C asi 45 minút.
  7. Koláč necháme vychladnúť.
  8. Podľa návodu na obale si pripravíme želatínu. Jahody rozmixujeme na pyré.
  9. Do 300 ml studenej vody nasypeme želatínu a cukor, premiešame, aby sa rozpustila. Prilejeme jahodové pyré a za stáleho miešania privedieme do varu, varíme asi minútu.
  10. Horúcu zmes nalejeme na koláč, na ktorom máme pevne pritoahnutú tortovú formu. Necháme vychladnúť.
  11. Prekryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky, ideálne cez noc. Koláč tak bude šťavnatejší.
  12. Pred podávaním posypeme mandľovými lupienkami.

Mramorový koláč s jahodovým pyré
Výborný mramorový koláč s jahodovým pyré. Príprava receptu, foodstyling a foto: Jana Štrbková

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1