fbpx
Domov Čo na obed Pečiem v Teleráne 15.10.24: Tvarohová žemľovka z vianočky s opitými jablkami

Pečiem v Teleráne 15.10.24: Tvarohová žemľovka z vianočky s opitými jablkami

Autorka Jana Štrbková
Tvarohová žemľovka s opitými jablkami

Lahodná tvarohová žemľovka s jablkami a vianočkou sa hodí ako víkendový olovrant. Vtedy máme dostatok času vychutnať si ju spolu s blízkymi a upiecť ju pekne pomaly a s radosťou.

Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
Vytlačiť recept
Porcie: 6 Čas prípravy: Čas varenia/pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 5 počet hlasov )

Ingrediencie

2 vianočky, 6 vajec, 3 balíčky škoricového cukru, 70 g masla, 400 ml smotany na šľahanie, 500 g hrudkovitého tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 jabĺk, kôra a šťava z 1 citróna, 2 lyžice hrozienok, 2 lyžice rumu, 80 g práškového cukru, 100 g najemno nasekaných mandlí, 1 lyžička mletej škorice 

Postup

  1. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. 3 žĺtky s 1 balíčkom vanilkového cukru a 1 balíčkom škoricového cukru vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania prilievame maslo a potom aj smotanu. Hrozienka zalejeme rumom.
  2. Pekáč vymastíme maslom. Vianočky nakrájame na tenké plátky. Tvaroh zmiešame s 1 balíčkom vanilkového cukru, 2 balíčkami škoricového cukru, citrónovou kôrou a 3 žĺtkami. Jablká umyjeme, osušíme, prekrojíme zbavíme jadrovníkov, nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme rumom s hrozienkami.
  3. Do maslom vymasteného pekáča ukladáme vrstvu plátkov vianočky, ktoré namáčame do smotanovej zmesi. Na ne rovnomerne rozložíme všetky plátky jabĺk. Na jablká opäť uložíme vrstvu vianočky namočenej v smotanovej zmesi. Na ňu rovnomerne rozložíme tvarohovú vrstvu. Pokračujeme zvyšnými plátkami vianočky namočenými v smotanovej zmesi.
  4. Źemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.
  5. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, na vrch navrstvíme sneh z bielkov a pečieme ešte 10 minút. 
  6. Upečenú žemľovku nakrájame na porcie a ihneď podávame. 

Tip Medových motúzov

Porcia žemľovky výborne chutí aj s vanilkovým prudingom alebo škoricovou zmrzlinou.

Ešte si prečítajte

Zanechať komentár

* Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke.

VA-146072466-1